ДИФФЕРЕНЦИРОВАННЫЙ ПОДХОД К ДИАГНОСТИКЕ НЕВРИТОВ ЗРИТЕЛЬНОГО НЕРВА РАЗЛИЧНОЙ ЭТИОЛОГИИ - Хамраева Г.Х. (The Azerbaijan Journal of Ophthalmology, 2017)
Məqsəd – müxtəlif etiologiyalı görmə siniri nevritlərinin differensial – diaqnostik meyarlarının müəyyən edilməsi. Material və metodlar Diferensial-diaqnostik meyarların üzə çıxarılması üçün xəstələr 2 qrupa bölünmüşdür: I qrup GSN-nin ittihabi etiologiyası ilə olan xəstələr - 53 xəstə (90 göz), II qrup – GSN-nin demiyelinizəedici etiologiyası ilə olan xəstələr - 13 xəstə (23 göz) təşkil etmişdir. Nəzarət qrupu həmin yaşdan ibarət, oftalmopatologiyadan əziyyət çəkməyən 129 ORİJİNAL MƏQALƏLƏR 2017/1 (23) 10 somatik sağlam (10 göz) şəxs təşkil etmişdir. Tədqiqatın metodları kimi standart oftalmoloji (vizometriya, tonometriya, perimetriya, oftalmoskopiya), xüsusi oftalmoloji (optik koherent tomoqrafya – OKT), instrumental tədqiqatlar (çağrılmış görmə potensialları - ÇGP, traktoqrafya ilə baş beyinin maqnit-rezonans tomoqrafyası - МРТ) xidmət etmişdir. Nəticə Tədqiqat nəticəsində demiyelinizəedici etiologiya ilə görmə sinirinin nevriti olan xəstələrdə səciyyəvi xüsusiyyətlər aşkar edilmişdir: görmə itiliyinin 0,1 və daha aşağı enməsi, 86,9% hallarda bəbəklərin işığa paradoksal reaksiyası. Çağrılmış görmə potensialları vasitəsilə tədqiqatların nəticələrinə görə P100 latent dövrünün ikitərəfi uzanması və onun amplitudunun enməsi aşkar edilmişdir. MRT-da baş və onurğa beynin səciyyəvi dəyişiklikləri mövcuddur. ÇGP və MR-traktoqrafya göstəricilərinin dəyişiklikləri görmə yolunun postxiazmal zədələnməsinin üstünlük təşkil etdiyini təsdiq edir. Yekun Beləliklə, demiyelinizəedici görmə siniri nevritinin əsas differensial-diaqnostik meyarlarına bəbək reaksiyasının, OKT, MRT və MR-traktoqrafya göstəricilərinin tədqiqi aiddir.