ФАКОЭМУЛЬСИФИКАЦИЯ ТРАВМАТИЧЕСКИХ КАТАРАКТ С ИМПЛАНТАЦИЕЙ ИНТРАОКУЛЯРНЫХ ЛИНЗ (ИОЛ) - Гусейнов Э.С. (The Azerbaijan Journal of Ophthalmology, 2009)
İşin məqsədi - travmatik kataraktanm fakoemulsifikasiyası və intraokulyar linzanm implantasiyasmm effektivliyinin öyrənilməsi və nəticələrin analizi. Materiallar və metodlar Tədqiqat travmatik kataraktalı 30 gözdə aparılmışdır. Bütün pasientlər əsas və kontrol qruplara bölünmüşdülər. Əsas qrupda (12 göz) travmatik kataraktanm fakoemulsifikasiyası və IOL implantasiyası aparılmışdır. Kontrol qrupda (18 göz) kataraktanm buynuz qişa və skleranm kəsiyi və İOL-un implantasiyası ilə ekstrakapsulyar ektraksiyası aparılmışdır. Beləliklə, travmatik kataraktanm cərrahi müalicəsinin iki üsulunun - İOL-un implantasiyası ilə fakoemulsifikasiya və İOL-un implantasiyası ilə ektrakapsulyar ekstraksiya - təhlili göstərmişdir ki, birinci halda əməliyyatdan sonrakı iltihablı reaksiya ikincisinə nisbətən daha zəifdir.